OK OK 
by
Ant Hampton 
and 
Gert-Jan Stam

OK OK

OK OK is een eenvoudige als geraffineerde brainwave…De toeschouwer in dialoog met zichzelf, medespelers, déjavu’s en gedachten.”- Annette Embrechts, De Volkskrant

Een minimalistische komedie, uitgevoerd door het publiek zelf. Duur ongeveer 45 minuten. Voor vier deelnemers per keer.


De deelnemers lezen simpelweg, hardop, de tekst die gemarkeerd is in hun scripts. Door “gewoon te lezen” ontdekken alle vier de lezers gaandeweg hoe betekenis en intentie op hun plaats vallen (zonder enige druk om te “acteren” of iets correct uit te spreken). Op de een of andere manier is dat gene dat wordt gezegd een uitdrukking van precies die twijfel, nieuwsgierigheid en nervositeit die men van iemand die gevraagd is om hardop te lezen, in een groep, zonder voorbereiding, kan verwachten.


De tekst lijkt op ieder willekeurig moment op de gedachten van de lezers te anticiperen. Het resultaat is het grappige gevoel dat het script zich gedraagt als een eigenaardig “levend” ding; een tekst die misschien wel geschreven wordt op het moment dat hij wordt opgelezen. Dit gevoel neemt  toe naar mate het stuk zich ontwikkelt in de richting van een verrassend einde.


Als het eerste Autoteatro stuk zonder audio of koptelefoons, gebruikt OK OK de gedrukte tekst als een vergelijkbare, zij het veel oudere “technologie” (een “pre-recordable”, reproduceerbaar medium). In tegenstelling tot de stukken mét koptelefoons echter, is de strategie volledig transparant. Iedereen kan lezen wat iedereen zegt.


OK OK is een vervolg op Ant’s vorige samenwerking, The Quiet Volume (met Tim Etchells) en onderzoekt, hard op dit keer, het vreemde vermogen van geschreven tekst om een eigen leven te gaan leiden en zich een eigen ruimte toe te eigenen.

Achtergrond


Om afstand te nemen van zijn werk als beeldend kunstenaar schreef Gert-Jan Stam in 2007 een toneelstuk. Op de avond van de première, na de voorstelling, werd hij benaderd door een vrouw die hem vroeg om een kopie van de tekst. Gevraagd waarom, legde de vrouw uit dat ze het stuk graag thuis met haar familie wilde uitvoeren.

Verbaasd en geïntrigeerd door dit verzoek begon Gert-Jan een stuk te schrijven dat een ieder “gewoon thuis” zou kunnen doen en dat, net zo belangrijk, zonder te repeteren. Hij werd uitgekozen voor MAKE 2010, een ‘residency’ programma in Ierland dat 15 theatermakers de kans gaf om hun werk te ontwikkelen met de hulp en begeleiding van drie mentoren, waarvan er een dat jaar Ant Hampton was. Na afloop van MAKE stelde Ant voor om samen verder aan het stuk te werken, binnen de context van ‘Autoteatro’. In maart 2011, als onderdeel van het “The Game is Up” festival, boodt Tom Bonte Ant en Gert-Jan een ‘residency’ aan in de Vooruit (Gent, België), waar ze het stuk zijn definitieve vorm gaven. Dat werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van het Project Arts Centre in Dublin (Ierland).

OK OK voert een inventief spel met je ogen, je houding, je stem. En met in de eerste plaats je brein, dat het steeds warmer krijgt van het achteraan hollen, terwijl je de schrijvers van deze tekst voor wil of denkt te zijn." Liv Laveyne, COBRA.be

photos - Richard Lahuis

“…deed me denken aan de trailer van die Will Ferrel film, die ene waarin hij de verteller hoort spreken. (…) Het is een concept waar “OK OK” in eerste instantie mee speelt voordat het volledig onderuit gehaald wordt op een manier die iedereen die meedoet het vreemde gevoel geeft gemanipuleerd te worden, doordat de spelers veranderen in de tentakels van een in toenemende mate zelf-bewust wezen.”- Egypt Independent

Versions in:

English
German
Dutch
Arabic
Japanese
Czechokok_eng.htmlokok_de.htmlokok_jp.htmlokok_cz.htmlokok.htmlshapeimage_3_link_0shapeimage_3_link_1shapeimage_3_link_2shapeimage_3_link_3shapeimage_3_link_4







All upcoming dates here


German version: Karen Witthuhn/ Transfiction


Creative production: Katja Timmerberg

 
back to menu
menu.htmlshapeimage_4_link_0